fbpx

Kornati en Telascica

Zoek hier jouw onvergetelijke vakanties naar  het Nationale Park Kornati en Telascica:

Ga je met je gezin en kinderen op reis dan hebben we onvergetelijke reizen voor je naar het Nationale Park Kornati en Telascica.

NP Kornati

Het Nationaal Park Kornati is een eilandengroep die bestaat uit meer dan 100 eilandjes, meestal onbewoond. In het verleden werd er in dit gebied veel gevist, maar door overbevissing is dit niet meer mogelijk. Ook onder sponsenduikers en koraalzoekers was dit gebied zeer populair, maar sponsen zijn er weinig meer te vinden.

Op sommige eilanden in de groep waren ooit bouwwerken te zien, maar door de daling van het aardoppervlak zijn deze onder de zeespiegel verdwenen. Om dezelfde reden zijn er andere eilanden ontstaan. Zo was het grootste eiland van de Archipel, het eiland Kornat, ooit nog groter dan nu. Het was namelijk verbonden met de omliggende eilanden, maar door de gestegen zeespiegel is deze verbinding verdwenen. Er is weinig vegetatie op het eiland maar op sommige plekken zijn er prachtige planten en bloemen te zien, waaronder verschillende soorten orchideeën. De prachtige blauwe zee, de kalkstenen rotsen en de felgekleurde bloemen maken een unieke combinatie die je nergens anders zult tegenkomen.

De eilandengroep is per boot goed te bereiken en ligt niet ver weg van de steden Zadar en Sibenik. De Archipel is een geweldige plaats om te gaan duiken of snorkelen. Ook kun je er prachtige wandelingen maken. De heuvels op de rotsachtige eilanden zijn niet hoog, maar toch kun je er adembenemende uitzichten bewonderen. Op de eilanden zijn wel 18 soorten vlinders te vinden en verschillende vogelsoorten. De rotsen van de Kornaten zijn bijvoorbeeld een nestplaats voor de Slechtvalk.

NP Telascica

Het Nationaal Park Telascica bevindt zich op het eiland Dugi Otok. De 10 kilometer lange baai was tot 1988 onderdeel van het Nationaal Park Kornati, maar draagt tegenwoordig zelf de titel van Nationaal Park. De baai van Telascica is niet alleen één van de grootste baaien aan de Adriatische kust, maar ook één van de mooiste! De baai zelf telt 6 eilandjes, en is omringd door nog eens 13 eilandjes. De noord- en zuidkant van het eiland zijn zeer verschillend. Zo is de zuidwestelijke kant van de baai volgroeid met vijgenbomen, olijfbomen en pijnbomen, terwijl de noordoostelijke kant helemaal geen vegetatie heeft.

Bewonder zelf de meer dan 200 verschillende planten en dieren en de steile kliffen, die tot wel 166 meter boven de zeespiegel uitstijgen. De ene kant van het eiland heeft een prachtige vlakke kustlijn, terwijl aan de andere kant van het eiland de steile kliffen de zee in gaan. Er is daarom genoeg te doen in dit prachtige Nationaal Park Telascica. Ga zwemmen aan één van de 25 strandjes, wandel langs de 160 meter hoge kliffen, duik naar de wonderlijke onderwaterwereld of fiets langs de prachtig begroeide rotsen!

NP Kornati en Telascica

Ontdek onze reizen naar het Nationale Park Kornati en Telascica

Kornati en Telascica

Misschien vind je dit ook leuk?

Get Updates & More

Thoughtful thoughts to your inbox

[mc4wp_form id="14922"]