fbpx
van €1.190,00
Boek NU

Culinaire sensatie Istrie

Created with Sketch. Poreč, Kroatië
0/5
Created with Sketch.

Duur

8 dagen

Created with Sketch.

Tour Type

Vertrekt dagelijks

Created with Sketch.

Beschikbaarheid

16 personen

Created with Sketch.

Talen

Croatian, English

Overzicht

Unieke 8 daagse culinaire reis met de parels van gastronomisch Istrie! Truffels, zeevruchten, olijfolie, boskarin en prachtige Istrische wijnen. De reis voert je ook langs groene valleien, Adriatische vergezichten en duizenden jaren oude steden en dorpjes. Voor deze reis vliegen we speciaal voor jou een topkok in uit bourgondisch Antwerpen. Chef... Meer

Unieke 8 daagse culinaire reis met de parels van gastronomisch Istrie! Truffels, zeevruchten, olijfolie, boskarin en prachtige Istrische wijnen. De reis voert je ook langs groene valleien, Adriatische vergezichten en duizenden jaren oude steden en dorpjes. Voor deze reis vliegen we speciaal voor jou een topkok in uit bourgondisch Antwerpen. Chef Jean die o.a. bij 1* restaurant Dome heeft gewekt, komt naar Istrie en maakt voor jullie en 6 gangen diner. Zijn keuken staat bekend om z´n originele smaakbommetjes. In combinatie met de door Chef Jean uitgekozen Istrische topwijnen en op de lokale markt en boerderijen ingekochte ingedienten is dit zeker een culinair hoogtepunt van deze reis.


  
DE HOOGTEPUNTEN:

• een 6 gangen diner op sterrenniveau met topkok Chef Jean met passende Istrische topwijnen
• Pula Old Town
• Porec Old Town
• Rovinj Old Town
• Groznjan – artiestendorpje
• Motovun – middeleeuws sprookje
• Limfjord
• Mini wijntour – bezoek aan 3 wijnboeren
• Zoektocht naar truffels met speciaal getrainde honden
• Cooking class in AZRRI met de beste Kroatische koks en Chef Jean
• Bezoek aan de lokale olijfoliemaker en proeverij
• 4 gangen diner met wijn matching in het toprestaurant van Kroatie – Stancija Buscina

Istrië

Istrië is het grootste schiereiland in de Adriatische Zee en wordt door de oude Romeinen als “Terra Magica” – magisch land omschreven. En dat is niet voor niets want de landschappen, oude steden en kustplaatsjes bij ondergaande zon laten een magische indruk na. Het landschap en gastronomie doen aan Toscane denken maar Istrie heeft haar eigen versie van de Mediterrane keuken ontwikkeld. Istrie presenteert zich met pure smaken van verse lokale topproducten, wilde asperges, prosciuto en malse steaks van boskarin, Adriatische zeevruchten en vis, uitstekende olijfolie en wijnen en de beste truffels van de wereld. Of zoals de Italianen zelf zeggen: ´Toscane e bella, Istria e belissima!´ Dat zegt genoeg.

Culinaire activiteiten

Boškarin

Zeer oud ras van inheemse Istrische ossen die gebruikt werden als ploegdieren in de landbouw. De komst van tractoren leidde ertoe dat ze in 1990 bijna uitgestorven waren (nog 100 dieren). De ontdekking dat ze ook een gastronomische lekkernij waren heeft ertoe geleid dat er nu ca 2500 zijn dankzij de fokprogramma´s van Azrri (Agency voor ontwikkeling van Istrische platteland). Tegenwoordig staat boskarin volwaardig op de kaart van de betere restaurants in Istrie, zoals Konoba Buscina die we tijdens onze reis gaan bezoeken en waar we een 4-gangen menu met passende wijnen gaan proeven. Op de cooking class in AZRRI, die we in de hoofdstad van Istrië Pazin organiseren, zullen gespecialiseerde koks je alles leren over de toepassingen en smaken van dit bijzondere ras. Natuurlijk zal op het eind een menu met boskarin niet ontbreken met lokale stevige rode wijn van Istrische terandruif.

Olijfolie met een verhaal

We bezoeken IPSA, een kleine ´boutique´ olijfolieproducent, schitterend gelegen op een bergkam in het dorpje Livade. Klein maar fijn geldt in dit geval zeker want hun ´extra virgin´ olijfolien van zachte koude persing hebben al vele internationale prijzen in de wacht gesleept. “Het is en van de beste olien die ik op mijn culinaire reizen heb mogen proeven, fris en aromatisch met een klein wit pepertje op het eind”, aldus Chef Jean.

Truffeljacht

De Istrische bossen rond Motovun en de vallei van de Mirna zijn vermaard om hun truffels (zwarte zomertruffel of witte wintertruffel). Deze groeien ondergronds op de wortels van beuken- en eikenbomen. In Istrie zijn het hele jaar door truffels te vinden maar de koning der truffels is de witte (tuber magnatum) en wordt alleen in de herfst gevonden. Je gaat truffels jagen met getrainde truffelhonden. Vind je de witte dan zal de truffelboer erg in z´n nopjes zijn want de prijs kan oplopen tot wel 3000€/kg!!! Trouwens in Buje-Istrie is in 1999 de grootste witte truffel ooit gevonden met een gewicht van 1.31kg. Deze vondst staat in Guinness book of records. Let´s hunt!!

Limfjord – sprookjesachtig landschap

De naam Lim heeft zijn oorpsrong in het Latijn: “limes” wat limiet of grens betekent; de Lim diende als grens tussen de Romeinse provincies Dalmatië en Italia. De Limbaai, tussen Vrsar en Rovinj loopt 10 km lang landinwaarts en is gerenommeerd voor zijn oesters en schelpdieren. Een diner hier is voor de liefhebber natuurlijk niet te versmaden. Zo van de fjord op je bord!!

Mini wijntour

De perfecte bodem en het ideale klimaat leveren hier excellente wijnen op. De dominante autochtone druifsoorten in Istrie zijn zondermeer de Istrische Malvazija (wit) en Istrische Teran (rood). Het lijkt erop dat al de Feniciërs en de Grieken wijnstokken naar Istrië brachten. De inheemse bewoners van die tijd, de Histri hebben met succes deze nobele planten gecultiveerd en wijnproductie eigen gemaakt. Een bewijs hiervan is de legende, die ons vertelt dat de Argonauten, beroemde Griekse zeelieden op zoek waren naar het Gulden Vlies (mythologie – de gouden schapenvacht van de god Chrysomallos) op een gegeven moment “kalavojna” riepen, die in een losse vertaling van het Grieks goede wijn betekent. Waar? Aan de oostelijke kust van Istrië, op de plaats langs de baai van Raša die zelfs vandaag de dag die naam draagt. Om deze bewering van de Argonauten op proef te stellen gaan we drie lokale kleinschalige topwijnmakers bezoeken. We krijgen de gelegenheid om de beste wijnen van de regio te proeven met de traditionele Istrische hapjes.

Bezoek aan de mooiste Istrische steden

Tijdens deze reis gaan we met de gids de mooiste Istrische steden bezoeken:

Pula – meer dan 3000 jaar oude stad. Elke steen in Pula vertelt zijn lange geschiedenis. In de stad is nog een aantal bouwwerken uit de Romeinse tijd terug te vinden. De belangrijkste zijn:

• Het Forum, een plein met daarop de Tempel van Augustus
• Het amfitheater. Dit amfitheater is qua grootte de zesde nog bewaard gebleven Romeinse arena. Er konden ca. 23.000 toeschouwers door de twee hoofdingangen en vier zij-ingangen naar binnen. In de arena, het middendeel, vonden gladiatorengevechten plaats en er werden ook mensen voor de wilde dieren geworpen. In 404 verbood men dit soort vermaak en werd de arena een marktterrein. Tegenwoordig leent het amfitheater zich voor concerten, opera´s en films. Ook wordt hier ieder jaar het Pula Film Festival gehouden, het grootste filmfestival van Kroatië met films uit binnen- en buitenland.
• Sergiusboog (Zlatna Vrata)
• Herculespoort (Herkulova Vrata)
• Geminipoort (Dvojna Vrata)

Poreč – bijna 2000 jaar oude stad met de Euphrasius basiliek. Deze basiliek is in de zesde eeuw na Christus gebouwd en is vernoemd naar de Byzantijnse bisschop Euphrasius. In 1997 is dit bouwwerk door UNESCO op de Werelderfgoed Lijst geplaatst

Rovinj – meer dan 2000 jaar oude stad gelegen op een kunstmatige schiereiland met de bekende Grisia, pittoresk straatje omhooglopend naar Sint-Eufemiakerk.

Grožnjan – Na de Venetiaanse periode raakte deze 900 jaar oude stad in vergetelheid, maar in de jaren zestig van de vorige eeuw werd Grožnjan ontdekt door beeldende kunstenaars en musici, die er panden opkochten en restaureerden. Daardoor is het nu een echt kunstenaarsdorp geworden met 785 bewoners, waar in de zomer een aangenaam relaxe sfeer hangt. Er zijn dan muziekopvoeringen op de kleine pleintjes en in de middeleeuwse straatjes, en de talrijke galerieën zijn tot laat in de avond open.

Motovun – is een sprookjesachtige middeleeuwse dorp dat op een heuvel gebouwd is. Het is een absolute must als je in Istrie bent. Het is zo populair bij toeristen dat je in zomerseizoen moet betalen om in het dorpje te komen.

Accommodatie

De pitoreske stenenvilla met eigen buitenzwembad wordt je nieuwe thuis gedurende deze onvergetelijke 8 dagen.

Minder

Programma

Inclusief / Exclusief

Locatie van startpunt

Created with Sketch. Poreč, Kroatië
Created with Sketch.
vanaf €1.190,00 per person

Misschien vind je dit ook leuk

Get Updates & More

Thoughtful thoughts to your inbox

[mc4wp_form id="14922"]