6 culinaire hoogstandjes die je moet beleven.

Kroatië is een land met duizend eilanden, maar ook een land met duizend gastronomische gezichten. Of je nu een fan bent van traditionele of moderne gerechten, je Kroatische culinaire avontuur zal aan al je verwachtingen voldoen.

  1. Karper op een vork

Er zijn enkele honderden populaire recepten en manieren om karpers te maken over de hele wereld. Deskundigen zijn echter van mening dat de karper die op de rechteroever van de rivier de Donau in Kroatië is bereid het lekkerst is. De karper is schoongemaakt, opengespleten, gekruid en aan een grote vork vastgemaakt. Hij draait langzaam een paar uur lang een hete grill om. Het enige wat er nog ontbreekt is een betoverend glas wijn, met uitzicht vanaf het terras op de Donau.

karper op vork kroatie gerechten eten croatia food wine wijn vis fish

  1. Peka

Het peka-recept is al meer dan duizend jaar oud. Je kunt het gerecht personaliseren, omdat je zelf mag kiezen wat je onder een peka wilt plaatsen – krabben, vis, schaaldieren, groenten, kip, lam, kalfsvlees, varkensvlees, enz. Het maken van een peka is een uiterste specialiteit, wat ervoor zorgt dat er een meester nodig is om een goede peka te bereiden. Deze vaardigheid wordt daarom al honderden jaren aan generaties doorgegeven. Dus, maak jezelf comfortabel en geniet van dit heerlijke gerecht gepaard met wat zelfgemaakte rakija (brandewijn).

peka gerecht kroatie croatia food eten wijn wine

  • 3. Croshimi

De Kroaten hebben de Japanners overtroffen met een verbeterde versie van hun traditionele Japanse gerecht ‘Sashimi’. Alleen hebben de Kroaten het een Kroatische naam gegeven: ‘croshimi’ (CROatian saSHIMI). De meest verse zeevruchten, zoals de staart van Kvarner-garnalen, worden geserveerd in dit aromatische gerecht. Vervolgens wordt er een perfecte hoeveelheid olijfolie toegevoegd, zoals die van de buža-olijf.

croshimi gerecht eten food kroatie croatia

  1. Prsut/Prosciutto

Kroaten houden van pršut (prosciutto) en hebben twee versies gekweekt: Dalmatisch en Istrisch. Beide manieren worden gedroogd in de Bura wind en minimaal een jaar gerijpt. Istrische pršut wordt verrijkt met laurierblaadjes, rozemarijn, peper en knoflook, terwijl Dalmatische pršut wordt bedekt met een mengsel van harde bloem en reuzel en vervolgens langzaam koud wordt gerookt. Een goede aanvulling op deze gerechten zijn enkele Kroatische topwijnen: Istrische Teran met Istrische pršut en Dalmatische Plavac Mali met Dalmatische pršut.

prsut prosciutto gerecht eten wijn wine food croatia kroatie

 

  • 5. Strukl

Strudel werd uitgevonden voor Oostenrijks-Hongaarse keizers en generaals, maar de Kroaten hebben hun eigen versie gemaakt. Tegenwoordig wordt de lekkerste strudel gemaakt in Kroatië en wordt het štrukl genoemd. Gemaakt van kwark en room, wat de bereidingswijzen ook is, štrukls zijn altijd onweerstaanbaar. Zelfs Angelina Jolie kon geen nee zeggen. Zij heeft Kroatische chef-koks štrukls voor haar laten bereiden in het restaurant van het VN-hoofdkantoor in New York.

strukl strudel gerecht eten food croatia kroatie

  • 6. Maraska

Dalmatië heeft al eeuwenlang de titel van ‘de beste kersen ter wereld’ in handen. De beroemde Marasca is zelfs door wetenschappers bevestigd als superieur tot andere kersen. Dit fenomeen wordt op de volgende wijze bereid: met verse Marasca-zure kersen maak je een sorbet en bestrooi het met Marasca-likeur – de legendarische Maraschino, een drankje waar de koninklijke familie van geniet, en Alfred Hitchcock.

eten maraska kers kersen kroatie croatia food wine dine wijn

Enkele tips voor reizen naar Kroatie

Bekijk hier onze unieke reizen:

OP ZOEK NAAR INSPIRATIE?