Top 5 typische zeegerechten die u moet proberen wanneer u naar Kroatië reist – vitamine zee

  1. Octopus onder de Peka (Hobotnica ispod peke)

De octopus onder de Peka is een van de lekkerste maaltijden in Kroatië. Peka is een traditionele manier om vlees of vis te maken onder een gietijzeren koepel (de peka), bedekt met gloeiende sintels. De Peka is ideaal voor bereiden van heerlijke maaltijden waarbij de ingrediënten tegelijkertijd worden gekookt en gebakken, wat resulteert in een sappige en zachte octopus met gearomatiseerde aardappelen. In Peka werd ook brood sinds de oudheid gebakken. Het geheim is dat de octopus eerst moet worden ingevroren en vervolgens moet worden gekookt en gebakken om zacht te worden. Behalve op deze manier wordt octopus bereid als een onmisbare Dalmatische specialiteit als aperitief op salade (octopussalade). We raden u aan beide recepten te proberen, u zult zeker meer willen.

  1. Buzara

Buzara is een typisch Dalmatisch gerecht dat meestal wordt bereid uit garnalen of mosselen.

Om het woord van de buzara uit te leggen, moeten we terugkeren naar de tijd van de Venetiaan. Op de Venetiaanse galeien werd het woord buzara een ketel genoemd waarin voedsel voor de bemanning werd bereid. Zo hebben we de naam van het gerecht gekregen naar het gerecht waarin het is gemaakt. De ketel verdween net als de dierenartsen, maar Dalmatië nam het woord zelf aan en kende het een van de beste gerechten toe, het inheemse Kroatische gerecht, hun majesteit – garnalen op de buzar. Dit heerlijke gerecht wordt, naast het hoofdingrediënt, bereid uit extra vergine olijfolie, paneermeel, lokale witte wijn en een beetje zeewater dat in de schelpen zelf wordt bewaard. Je kunt dit gerecht in alle delen van de Adriatische Zee proberen en het wordt ideaal aangevuld met een glas lokale witte wijn

Het woord garnalen zelf komt van de Venetiaanse naam “scampo”, maar de Veps hebben het overgenomen van het oude Griekse woord “kámpc” dat worm betekent, d.w.z. rups. De logische verklaring is dat, vanwege het vlees dat uit de staart is gehaald, dat onweerstaanbaar op een rups lijkt – daarnaar werd genoemd. De garnaal verspreidde zich zo veel over de gastronomische wereld dat hij, ondanks zijn lokale naam, over de hele wereld bekend staat als “garnaal”.

  1. Gegrilde vis (Riba na gradele)

Een van de meest favoriete maaltijden van Kroatische mensen is gegrilde vis. Het wordt bereid op een metalen rooster boven een open vuur dat specifiek is voor de Kroatische Adriatische kust. Bij het serveren moet het gekruid worden met zelfgemaakte olijfolie, zelfgemaakte peterselie en zelfgemaakte knoflook door elkaar

Of het nu een trekje, sardientjes of zeebaars is, “gradele” is een geweldige manier om de sappigheid van de vis te behouden, omdat de vis voortdurend wordt gesmeerd met takjes rozemarijn gedrenkt in olijfolie.

Het wordt meestal geserveerd met “Blitva” (snijbiet gekookt met aardappelen en ook gekruid met olijfolie en knoflook) en een onvermijdelijk glas wijn, een van de meest populaire Dalmatische gerechten past perfect bij het gezegde dat de vis driemaal zwemt: in de zee, olijfolie en wijn.

  1. Brujet

Ergens genaamd brodet of brudet is een gerecht van verse zeevisstoofpot bereid uit gemengde verse vis en meestal van drie vissoorten en meer. Brudet is een meer complexe mediterrane versie van de bereiding van vissoep waarin meerdere vissoorten in één pot worden gekookt.

Woord “’ Brudet ’’ komt van een Italiaans woord ‘Brodetto’ ’dat tijdens de verspreiding over de Adriatische Zee van naam veranderde. Het wordt meestal geserveerd met polenta of de zogenaamde ‘Pura’.

  1. Zwarte risotto (Crni rižoto)

Zwarte risotto is een beroemd gerecht in Kroatië, gemaakt met inktvis en gemengd zeevruchten. Het is geen alledaags gerecht, het wordt meestal geserveerd op feesten en onvermijdelijk op Kroatische bruiloften als aperitief. Maar dat was niet altijd het geval. Tot 30 jaar geleden was inktvis (een koppotigen, verwant aan inktvis) erg goedkoop, vissers gebruikten het als aas en als ze het terugtrokken, gooiden ze het vaak terug in de zee om te voorkomen dat hun vaartuig zwart werd. Tegenwoordig is inktvis een delicatesse die speciaal wordt gebruikt voor een zwarte risotto. U kunt alleen inkt kopen van inktvissen en de rest van de ingrediënten die u kunt gebruiken, is gemengd zee voedsel. Het is nog steeds populair in Dalmatië, maar ook in Italië, Venetië en Sicilië. De Venetianen, die van ongeveer 1420 tot 1797 het grootste deel van de Kroatische kust regeerden, brachten zwarte risotto naar de regio.

Enkele tips voor reizen naar Kroatie

Bekijk hier onze unieke reizen:

OP ZOEK NAAR INSPIRATIE?